KeresésAjánljuk figyelmébe

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    HírekArchívum      
   Különleges tetőszigetelő anyagok Témafelelős: Bukosza Kristóf   


 

 
Napjaink hő- és páraszabályozott lakókörnyezetének létfeltétele a kül- és beltér közötti nem kívánt hő és páravándorlás legkisebb mértékűre csökkentése. A tető szigetelését meglepő tulajdonságú új és régi anyagokkal is megoldhatjuk. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül felsorolunk, néhány kevéssé ismert, kevésbé elterjedt hőszigetelő anyagot, rendszert. Pálcát nem törünk sem ezek, sem a korábban említettek felett, sőt lehet, hogy csak több fejtörést okozunk, de ennek a cikknek a célja gondolatok ébresztése, nem a gyanúk elaltatása, hogy olvasóink tudatosan, átgondoltan döntsenek családjuk jövendőbeli életkörülményeiről.

 

Akik jártasságot szereztek már az építőanyagok beszerzésében, azok számára nem cseng ismeretlenül, a hővezetési tényező: λ. Vagy az anyagok szigetelésének jellemzője (hőátbocsátási tényezője), közismert nevén az „U”-érték (főleg német termékeken). Korábban „k” –val jelölték, mértékegysége: W/m2K, amely azt mutatja meg, hogy az adott épületszerkezet egy négyzetmétere hány Watt energiát enged át egy óra alatt, ha külső- és belsőoldali hőmérséklete között a különbség egy (Kelvin) fok. A Kelvin és Celsius fokok nagysága azonos, csak a két skála kezdőpontja eltérő, de ez hőmérséklet különbség esetében nem nyer jelentőséget. Tehát alacsony „U” érték alacsony hőveszteséget jelent.

Korábbi szabályozás szerint ez az „U” érték új épületek falainak esetében nem lehetett nagyobb, mint 0,7 W/m2K. Viszonyításként, egy 38 cm-es korszerű agyagtéglafalé 0,4 W/m2K, könnyűszerkezetes épületek falainál pedig az érték 0,2 W/m2K körül van.

 

Cellulóz 
 
 

Újrahasznosítási eljárással készül papír alapanyagból, gyártása során a szétfonalazott mállasztott papírt bórsavval és bóraxszal kezelik, amelyek a tűz, penész és kártevőkkel szembeni ellenálló képességet biztosítják. A kezelés kiűzi a rágcsálókat és a rovarokat a szerkezetből. A cellulóz a legtöbb födémszerkezet utólagos szigetelésére megoldást nyújt, régebbi építésű üreges mennyezet-szerkezetek esetében pedig a technológiából adódóan nagyságrendileg könnyebben beépíthetőek, mint bármilyen más anyag. Elegendő csak meglazítani néhány csapófedél deszkát vagy kis átmérőjű nyílásokat fúrni terjedési terenként, majd telepíteni a szigetelést, teljes födémfeltárás, sitt és utómunkák nélkül! Tetőtér-beépítésnél is jól alkalmazható, a hő megtartáson kívül jelentős hangelnyelő képességgel bír. Kiválóan alkalmas ferdetetős szerkezetek egyidejű és utólagos szigetelésére. Túlnyomásos töltés technológiáját kihasználva gipszkarton és egyéb könnyűszerkezetes határoló és válaszfal szigetelésnél is kiválóan alkalmazható. Különféle ragasztó segédanyagok alkalmazásával könnyen felhordható, legegyszerűbb esetben akár a víz is lehet a rögzítőanyaga. Nem tehető ki közvetlen agresszív környezeti hatásoknak (lúgok és savak), maximum 105°C hőfokig alkalmazható. Nem éghető, láng-gátló hatású. (Hővezetése: 0,033-0.04 W/mK)

 

Polyicynene

A polyicynene egy levegőn habosodó, nyitott cellás anyag, mely a helyszínen készül folyékony összetevőkből. Alkalmazásakor folyékony anyagot szórnak egy nyílt falra, kúszótérbe vagy akár a mennyezetre, felületi előkészítésre általában nincs szükség. Az anyag néhány másodperc alatt 100:1 arányban habosodik, így milliónyi apró légcellából álló rugalmas habtakarót hoz létre, így lezárja a réseket,  repedéseket. Gyakorlatilag minden felülethez tapad, elzárva a légmozgás útját. A felesleges anyag könnyen levágható, így a felület alkalmas szárazfalazat készítésére vagy más felületképzésre. A helyszíni beépítésre kiképzett márkakereskedői hálózat áll rendelkezésre. Az alkalmazás általában nem függ a környezeti feltételektől,  melegben, nedves környezetben és fagy esetén is alkalmazható. Kevésbé érzékeny az alkalmazás módjára, mint a gyárilag előállított szigetelőanyagok. Teljes élettartama során biztosítja a légmozgás elleni szigetelést, teljesen kiküszöböli az üregeken belüli konvekciós hőmozgást. Vízlepergető és nincsenek kapilláris tulajdonságai, nem szívja meg magát. Nyomás alatt ugyan préselhető víz a habba, de mivel az nyitott cellás, a víz a nyomás csökkenésével gravitáció útján távozik. Száradás után a hőtulajdonságok teljes mértékben visszaállnak. A vízpárát is átereszti és lehetővé teszi a szerkezeti pára diffúzióját. Nem zárja a nedvességet abba az anyagba, amelyen alkalmazták.

Nem táplálja a penészt és léggátat képezve csökkenti a nevesség, tápanyag és penész-spórák levegő útján történő behatolását az épület szerkezetébe. Rovarok és rágcsálók számára nem szolgál tápanyagforrásként. Tűzben elég, de a lángforrás eltávolítása után nem ég tovább. Az égés során elszenesedik, nem olvad és nem csepeg. (Hővezetése: 0,04W/mK)

 

 
Birkagyapjú
  

Jó hőszigetelő képességű és jó páravezető, ezért kedvezően szabályozza a belsőtér páratartalmát. Nem rothad, a roskadás csökkentésére poliészterszálakkal keverik.

Általában újzélandi eredetű, éghetőségét boraxszal kezelik, újrafelhasználható. (Hővezetése: 0,035W/mK)

 

Nádlemez  

Magyarországon gyártott termék. Külső-belső szigetelésre, födém és tetőszigetelésre is használható 200×100 cm-es táblás kiszerelésben kapható, 3-5 cm vastagságban. Drótozható, szegelhető, darabolható. (Hővezetése: 0,055 W/mK)

 

Len- és kenderrost  

Újratermelődő, helyi nyersanyagból készített hőszigetelő lemez vagy paplan, tető és falszigetelésre ajánlott. Újrafelhasználható, maximálisan környezet kímélő. A cellulózhoz hasonlóan bórsavval és bóraxszal kezelik. Hővezetése: 0,038-0,04 W/mK)   Vissza a hírekhez


Hozzászólások:
Péter(szigonyos@freemail.hu):
A cikk tele van hibával. Pl. A lambda az egyes anyagok hővezetési tényezője, és nem hőátbocsátási tényezője. Ez utóbbi volt régen a "k", most az "U". Az "U" érték kiszámításához pl. egy többrétegű falnál nemcsak a lambdák és az anyagok vastagsága kell, hanem a felületi hőátadással is számolni kell. Az egyes anyagoknál a zárójelbe tett számérték tehát nem "k", vagy "U", hanem lambda, ezért az ott megjelölt mértékegység sem stimmel, mert az W/mK. Kérdésem, hogy a polyicynene milyen vegyület, mert ez sem derül ki a cikkből. Viszont nyilvánvalóan gépi berendezések szükségesek a munkához, amitől az csak drágább lehet.

admin(info@spektrumkiado.hu):
peter: köszönjük, a hibákat javítottuk.

Ajánlom a barátomnak:
   Nevem:    Barátom email címe: - Elküld -  


Hozzászólás  

parajumpers pas cher parajumpers pas cher tn pas cher nike tn pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet moncler outlet moncler outlet moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online woolrich outlet woolrich outlet moncler outlet golden goose outlet golden goose outlet golden goose saldi golden goose saldi