KeresésAjánljuk figyelmébe

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   FolyóiratokLakásfelújítás 2006 - 02. lapszám   
   Üvegtégla Témafelelős:    

Télen még jobban szükségünk van a természetes fényre, ezért a leválasztott terek megvilágításához érdemes üvegtéglát
használnunk. Az üvegtégla felületén átszűrődő fény barátságos, otthonos hangulatot kölcsönöz a lakás bármely helyiségének. Változatos formában és színben kaphatók, így felhasználási területük is szerteágazó.

Az üvegfal fényáteresztő képessége a téglafal stabilitásával párosul. A színtelen üvegtégla képes a fény 80 százalékát átengedni, de a színezetteken is átjut a fény 50-60 százaléka. Kevesen tudják, de egy átlagos vastagságú 8 mm-es üvegfal 60 percig véd a tűz ellen. Erejét mutatja még, hogy a stabilan felrakott üvegfal gyakorlatilag törhetetlen, így akár bejárati ajtó mellett is alkalmazhatjuk az előszoba természetes fénnyel való megvilágításához.

 
Hő- és hangszigetelõ

Kiváló hőszigetelõ, amelyet a két felülete közötti légüres térnek köszönhet. Előnyös tulajdonságai közé tartozik még, hogy hangszigetelő felületként is hasznosítható lakóterek elválasztásánál.
A normál üvegtégla mérete: 190×190×80 mm, azonban ma már különleges méretű és formájú színezett változatai is népszerűek. Különleges használatra készülnek a járófelületek építésére alkalmas darabok, amelyek jellemző tulajdonsága a nagy terheléssel szembeni ellenálló képesség. Az ilyen elemekből épített szerkezet 400 kg/m2 megoszló terhelést bír el.
Külső és belső felületen egyaránt alkalmazható, leginkább ott, ahol statikai szempontból új ablak nyitása már nem lehetséges. Az üvegtéglák által átengedett szórt fény tompítja a falak éles vonalait, finomítja a lakás szigorú építészeti rendjét.

Alkalmazás
Ma már nem kényszerül a tervező sík üvegfalakban gondolkodni, hiszen azok bármilyen görbülettel megépíthetőek. Egyetlen korlát alkalmazásukban, hogy csak válaszfalakat válthatnak ki, tartófalakat nem.
A normál üvegtégla 8-as méretű, így a legtöbb válaszfalba pont belesimul.
Felrakásnál vízszintesen és függőlegesen is 6-8 cm-es betonvasakkal kell megerősíteni, lehetőség szerint a betonvasak végeit a falba fúrt lyukakba lazán bevezetve. A betonvas ne érintkezzen közvetlenül az üvegtéglával, mivel a két anyag hőtágulása eltérő, ezt rugalmas kötőrész alkalmazásával biztosíthatjuk.
Binárió rendszer: műanyag hálórendszer, melybe beépítve az üvegtéglákat nincs szükség fugázásra, mert a közöket a háromféle színben kapható (fehér, szürke, fekete) műanyag fedi le. Nemcsak meggyorsítja az építést, hanem az ívelt falaknál a külső és belső íven egyaránt egy cm-es távolságot biztosít az üvegtéglák között.
Wallkit rendszer: itt a műanyagot keményfa pótolja. Ennél a módszernél már habarcsra sincs szükség, mert  fakeret tartja össze a téglákat. A kőműves munka nélkül építhető falakat térelválasztóként használják.
Mindkét rendszer előnye, hogy könnyen áthelyezhető.

   Vissza a tartalomjegyzékhez
Ajánlom a barátomnak:
   Nevem:    Barátom email címe: - Elküld -  


Hozzászólás  

parajumpers pas cher parajumpers pas cher tn pas cher nike tn pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet moncler outlet moncler outlet moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online woolrich outlet woolrich outlet moncler outlet golden goose outlet golden goose outlet golden goose saldi golden goose saldi